DANIA OBIADOWE


Zapiekanka z makaronem

Składniki:
  1. Farsz mięsny:
    • 50 dag mielonego mięsa
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  2. Sos beszamelowy:
    • 3 łyżki masła
    • 20 dag żółtego sera
    • 3 łyżki maki
    • 2 szklanki mleka
    • bazylia
    • sól
    • pieprz
  3. Ponadto:
    • ok. 25 dag makaronu "swiderki"
    • ketchup

    Sposób wykonania:
    Z mielonego mięsa zrobić małe kuleczki, oprószyć je sola, pieprzem i podsmażyć na patelni.
    Dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę razem podsmażyć.
    Ostudzić. W rondelku roztopić masło, dodać makę, wymieszać i chwilę podsmażyć.
    Następnie wlać mleko i mieszajac gotować, aż sos zgęstnieje.
    Dodać bazylię, sól, pieprz, połowę żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach i surowy makaron.
    Wymieszać i ostudzić.
    Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, wyłożyć do niego połowę makaronu z sosem, farsz mięsny i resztę makaronu z sosem.
    Całosć posypać pozostałym serem. Włożyć do zimnego piekarnika, następnie nagrzać go do ok. 150 - 160 st. C. i zapiekać ok. 30 minut.
    Podawać na ciepło. Można polać ketchupem.
    Składniki wystarczaja na ok. 5 porcji.

    Smacznego!






    Kurczak z chili

    Składniki:
    • białko z 1 jajka
    • 6 łyżek oleju
    • 1 1/2 łyżki maki kukurydzianej
    • 500 g mięsa kurczaka
    • 2 czerwone lub zielone papryki
    • 2 swieże małe chili, oczyszczone z pestek i posiekane
    • 2 suszone małe chili, posiekane
    • 1 łyzeczka rozgniecionego swieżego imbiru
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki wytrawnego sherry
    Sposób wykonania:
    Białko ubić na miękka pianę. Delikatnie zmieszać z sola, łyżka oleju i maka.
    Rozlać masę cienka warstwa na pokrojonego w kawałki (na raz do ust) kurczaka.
    Paprykę pokroić w duża kostkę (4 cm). Podgrzać pozostały olej w woku lub na patelni i szybko podsmażyć kurczaka.
    Wyjać mięso. Dodać chili, paprykę i imbir, mieszajac, smażyć 2 minuty.
    Następnie dodać kurczaka, smażyć razem z warzywami, aż papryka zmięknie. Dodać sos sojowy i sherry, smażyż dalej 2 minuty.

    Smacznego!