DANIA OBIADOWE
Zapiekanka z makaronem
Składniki:
- Farsz mięsny:
- 50 dag mielonego mięsa
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 20 dag żółtego sera
- 3 łyżki maki
- 2 szklanki mleka
- bazylia
- sól
- pieprz
- Ponadto:
- ok. 25 dag makaronu "swiderki"
- ketchup
Sposób wykonania:
Z mielonego mięsa zrobić małe kuleczki, oprószyć je sola, pieprzem i podsmażyć na patelni.
Dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę razem podsmażyć.
Ostudzić.
W rondelku roztopić masło, dodać makę, wymieszać i chwilę podsmażyć.
Następnie wlać mleko i mieszajac gotować, aż sos zgęstnieje.
Dodać bazylię, sól, pieprz, połowę żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach i surowy makaron.
Wymieszać i ostudzić.
Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, wyłożyć do niego połowę makaronu z sosem, farsz mięsny i resztę makaronu z sosem.
Całosć posypać pozostałym serem. Włożyć do zimnego piekarnika, następnie nagrzać go do ok. 150 - 160 st. C. i zapiekać ok. 30 minut.
Podawać na ciepło. Można polać ketchupem.
Składniki wystarczaja na ok. 5 porcji.
Smacznego!
Kurczak z chili
Składniki:
- białko z 1 jajka
- 6 łyżek oleju
- 1 1/2 łyżki maki kukurydzianej
- 500 g mięsa kurczaka
- 2 czerwone lub zielone papryki
- 2 swieże małe chili, oczyszczone z pestek i posiekane
- 2 suszone małe chili, posiekane
- 1 łyzeczka rozgniecionego swieżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wytrawnego sherry
Sposób wykonania:
Białko ubić na miękka pianę. Delikatnie zmieszać z sola, łyżka oleju i maka.
Rozlać masę cienka warstwa na pokrojonego w kawałki (na raz do ust) kurczaka.
Paprykę pokroić w duża kostkę (4 cm). Podgrzać pozostały olej w woku lub na patelni i szybko podsmażyć kurczaka.
Wyjać mięso. Dodać chili, paprykę i imbir, mieszajac, smażyć 2 minuty.
Następnie dodać kurczaka, smażyć razem z warzywami, aż papryka zmięknie. Dodać sos sojowy i sherry, smażyż dalej 2 minuty.
Smacznego!>
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL