DESERY



Deser zabajony

Składniki:
Sposób wykonania:
Zółtka przełożyc do metalowej miski i trzepaczka lub mikserem (na niskich obrotach) ubić z cukrem na gęsta puszysta masę.
Miskę ustawić na garnku z wrzaca (tylko lekko parujaca) woda.
Powoli wlewać wino do masy jajecznej caly czas energicznie ubijajac.
Zdjać miske z ognia gdy rozrzedzona piana będzie znów puszysta i gęsta. Calosć ubijać jeszcze kilka minut.
Podawać na goraco, na zimno lub jako sos do lodów, galaretek czy owoców.
Można: wino marsala zastapic madera, porto, sherry lub (co może byc ryzykowne) białym winem stołowym z dodatkiem kieliszka brandy lub czystej wódki. Niestety smak tego wspaniałego włoskiego deseru uzależniony jest od jakosci użytego wina.

Powodzenia!







Smietanowa szarlotka

Składniki:
  1. Biszkopt:
    • 6 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1,2 szklanki maki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  2. Masa jabłkowa:
    • 1 kg jabłek
    • 1 szklanka cukru
    • kwasek cytrynowy
    • cynamon
  3. Masa smietankowa:
    • 1/2 litra smietany 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • cukier waniliowy
    • 2 opakowania "smietan-fix"
  4. Do dekoracji:
    • cynamon
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać.
Następnie dodać makę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem sredniej wielkosci tortownicy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C.
Ostudzić i podzielić na trzy częsci. Każda częsć biszkoptu nasaczyć dowolnym ponczem.
Jabłka pokroić w kostkę wsypać cukier i smażyc na małym ogniu ok. 30 minut.
Ostudzić, dodać odrobine kwasku cytrynowego i cynamonu.
Wymieszać i podzielić na 2 częsci.
Schłodzona smietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Wsypać "smietan-fix" i wymieszać. Podzielić na 3 częsci.
Na krażek biszkoptu wyłożyć połowę masy jabłkowej, na nia 1/3 masy smietankowej, przykryć drugim krażkiem, lekko docisnać.
Następnie wyłożyć resztę masy jabłkowej, na nia 1/3 masy smietankowej i ostatni krażek biszkoptowy.
Pozostała smietana posmarować boki i wierzch szarlotki.
Dowolnie udekorować i posypać cynamonem. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!