SAŁATKI
Sałatka z owoców cytrusowych
Składniki:
- 1 różowy grejpfrut
- duża pomarańcza
- 1 mandarynka, bez skórki i błonek, podzielona na czastki
- skórka z 1 cytryny, pokrojona w cienkie paseczki
- 55 g kumkwatów, podzielonych na czastki
- sok z 1 małej cytryny
- 145 ml piwa imbirowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łodyżki imbiru w syropie, odsaczone i drobno posiekane
- swieża mięta do dekoracji
Sposób wykonania:
Ostrym nożem lekko ponacinać na ćwiartki skórkę grejpfruta i pomarańczy, i obrać.
Owoce podzielić na czastki i zdjać z nich błonki. Wszystkie czynnosci wykonywać nad miseczka lub talerzem, do którego sciekać będzie sok.
Ułożyć owoce wraz z mandarynkami w salaterce. Sok zachować.
Skórkę cytryny i kumkwaty wlożyć do rondla, zalać woda, gotować 10 minut, aż zmiękna.
Pomarańcze dodać do pozostałych owoców. Skórkę z cytryny odsaczyć i osuszyć. Wywar zachować.
Zmieszać sok z cytryny, piwo imbirowe, cukier. Soki z owoców i wywar ze skórki cytryny.
Podgrzewać na małym ogniu 5 minut, aż cukier się rozpusci.
Owoce zalać syropem i posypać posiekanym imbirem, skórka z cytryny i listkami mięty.
Smacznego!
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL