SAŁATKI




Sałatka z owoców cytrusowych

Składniki:
Sposób wykonania:
Ostrym nożem lekko ponacinać na ćwiartki skórkę grejpfruta i pomarańczy, i obrać.
Owoce podzielić na czastki i zdjać z nich błonki. Wszystkie czynnosci wykonywać nad miseczka lub talerzem, do którego sciekać będzie sok.
Ułożyć owoce wraz z mandarynkami w salaterce. Sok zachować.
Skórkę cytryny i kumkwaty wlożyć do rondla, zalać woda, gotować 10 minut, aż zmiękna.
Pomarańcze dodać do pozostałych owoców. Skórkę z cytryny odsaczyć i osuszyć. Wywar zachować.
Zmieszać sok z cytryny, piwo imbirowe, cukier. Soki z owoców i wywar ze skórki cytryny.
Podgrzewać na małym ogniu 5 minut, aż cukier się rozpusci.
Owoce zalać syropem i posypać posiekanym imbirem, skórka z cytryny i listkami mięty.

Smacznego!